Máte chuť na niečo konkrétne?

Domáce sépiové cestoviny (základné cesto)

Dodajte svojim domácim cestovinám nový rozmer s pomocou sépiového atramentu, ktorý cestoviny krásne zafarbí na čierno a navyše im dodá jemnú rybaciu chuť.

Príprava
50min
Úprava
4min
Porcie
2

Ingrediencie

  • 200 g
    hladká múka (typ 00)
  • 2 ks
    vajce
  • 1/2 ČL
    soľ
  • 1/2 ČL
    sépiový atrament
  •  
    hladká múka na prácu s cestom

Postup

  • 1

    Hladkú múku si nasypeme na pracovnú dosku a v strede urobíme jamku, do ktorej dáme soľ, rozšľahané vajíčka a sépiový atrament. Potom vajíčko zľahka zmiešame s atramentom a pomocou vidličky zľahka primiešavame múku, kým nám nevznikne "mrvenička". 

  • 2

    Z vzniknutej mrveničky rukami vypracujeme hladké cesto. Pri pracovaní s cestom použijeme rukavice, aby sme nemali ruky zafarbené od atramentu. 

    Pri spracovaní cesta rukami môžeme použiť dve metódy:

    1. Cesto na pomúčenej pracovnej doske dlaňou roztláčíme smerom od seba, zrolujeme, opäť roztlačíme...

    2. Cesto na pomúčenej doske rolujeme raz do jednej strany, raz do druhej strany - ako keby sme vytvárali srdce...

    Vypracovanie cesta rukami trvá cca 7 až 10 minút.

  • 3

    Ak je cesto príliš husté, tak pridáme trošku vody alebo vaječný žĺtok. Naopak ak nie je dostatočne tuhé - pridáme múku. 

  • 4

    Vypracované cesto zabalíme do celofánu a dáme aspoň na 30 minút do chladničky odležať. 

  • 5

    Následne potom cesto vyvaľkáme (môžeme použiť aj strojček na cestoviny), narežeme/vytvarujeme požadovaný tvar, a varíme vo vriacej vode so štipkou soli cca 3 minúty. Pri práci s cestom môžeme podľa potreby cesto poprášiť ešte hladkou múkou.

    Cestoviny pred samotným varením môžeme nechať trošku obschnúť.

    Náš tip

    Inšpirujte sa aj ďalšími receptmi na DOMÁCE CESTOVINY

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku