Máte chuť na niečo konkrétne?

Pravá španielska omeleta

Karamelizovaním cibuľky a zemiakov v oleji vytvoríte krehký a sladký základ pre vaječnú delikatesu, známu ako španielska omeleta. 

Príprava
20min
Úprava
30min
Porcie
6

Ingrediencie

  • 300 ml
    olivový olej
  • 1 ks
    veľka cibuľa
  • 3 ks
    väčšie zemiaky
  • 6 ks
    vajce
  •  
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

  • 1

    Na panvici rozpálime olej.

    Náš tip

    Množstvo oleja v tomto recepte je pomerne veľké. Pokojne ho po pražení sceďte cez jemné sitko a znovu použite. Olej je možné takto recyklovať až päťkrát.

  • 2

    Cibuľu očistíme, prepolíme a obe polovice nasekáme na tenučké mesiačiky. Cibuľu vložíme do rozpáleného oleja.

  • 3

    Ošúpané  zemiaky pozdĺžne rozrežeme na polovice a každú nakrájame na asi 3 mm hrubé mesiačiky, ktoré pridáme k smažiacej sa cibuľke.

  • 4

    Cibuľku i zemiaky varíme v horúcom oleji asi 12 minút. Kde tu ich premiešame a pootáčame aby nám rovnomerne zhnedli.

  • 5

    Medzitým si do misky rozbijeme 6 vajíčok (nešľaháme!).

  • 6

    Následne vyberáme horúce zemiaky a cibuľu z oleja a odkvapkané ich pridávame do misky s vajíčkami.

  • 7

    Osolíme, okoreníme a všetko spolu premiešame drevenou vareškou, tak aby sa horúce zemiaky obalili vo vajíčku. Misku prekryjeme alobalom a necháme odstáť 15 minút.

  • 8

    Zmes na omeletu stuhne a bude pripravená na ďalšiu fázu pečenia. Zmes presypeme na hlbšiu panvicu jemne potretú olivovým olejom a pečieme na silnom plameni asi 10 minút.

  • 9

    Panvicu priklopíme plytkým tanierom a omeletu naň preklopíme. Panvicu položíme naspať nad plameň a opatrne necháme omeletu skĺznuť z taniera späť do panvice. Opekáme ďalších 10 minút z druhej strany.

  • 10

    Nakoniec opäť priklopíme panvicu tanierom a otočíme. Na tanieri ostane krásny omeletový koláč – chrumkavý na povrchu a krehký vo vnútri. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Omeleta