Dokonalé pečené zemiaky

Tajomstvo tkvie v pečení. A to hneď dvojitom. Možno to zaberie trošku viac času, ale výsledok stoji za to!

Dokonalé pečené zemiaky
Príprava
15min
Úprava
75min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 4 ks
    väčší zemiak
  • 200 g
    oravská slanina
  • 200 ml
    plnotučné mlieko
  • 50 g
    maslo
  • 3 PL
    kyslá smotana
  • 1 ks
    jarná cibuľka
  • 250 g
    čedar
  •  
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

  • 1

    Zemiaky aj so šupkou poprepichujeme vidličkou, uložíme na plech vystlaný alobalom (môžeme použiť aj papier na pečenie) a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C na približne 60 minút.

  • 2

    Keď sú hotové, necháme ich cca 15 minút vychladnúť, aby sme s nimi mohli ďalej pracovať.

  • 3

    Na suchú panvicu dáme opražiť na kocky nakrájanú slaninku. Pražíme, kým nebude chrumkavá. Potom ju premiestnime do misky a odložíme bokom.

  • 4

    V rajnici zahrejeme mlieko s maslom. Tesne pred zovretím mlieko odstavíme.

  • 5

    Zemiaky prepolíme na polovicu pozdĺžnym rezom a dužinu zo stredu vyškrabeme do väčšej misky. Lodičky zo šupiek s asi centimetrovou dužinou po obvode si ponecháme.

  • 6

    Do misky so zemiakmi pridáme horúce mlieko s maslom a vypracujeme hrudkovitú kašu. Pridáme soľ, korenie, kyslú smotanu, na kolieska nasekanú jarnú cibuľku, asi polovicu nastrúhaného čedaru a opraženú slaninku. Spolu všetko premiešame.

  • 7

    Zemiakové lodičky naplníme zmesou a každú z nich zasypeme zvyšným čedarom.

  • 8

    Opäť vložíme do rúry a pečieme asi 12 minút pri teplote 220 °C alebo kým sa syr neroztopí a nesfarbí do zlatohneda.

Bon Apétit