Máte chuť na niečo konkrétne?

Pečená panenka (základný recept)

Bravčová panenka je tak delikátna, že naozaj postačí len soľ a korenie. Za menej ako 30 minút môžete servírovať kúsok vynikajúceho pečeného mäska.

Príprava
5min
Úprava
12min
Porcie
2

Ingrediencie

  • 2 PL
    olivový olej
  • 500 g
    bravčová panenka
  •  
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

  • 1

    Mäsko vytiahneme z chladu a na pracovnej doske dobre posolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením.  Necháme odpočívať cca 30 minút pri izbovej teplote.

  • 2

    Rúru rozohrejeme na 190 °C.

  • 3

    Na panvici rozohrejeme olej. Keď je dostatočne horúci, položíme naň korenenú panenku a sprudka restujeme, kým sa mäsko nezatiahne a nevytvorí sa zlatohnedé sfarbenie. Panenku otáčame a proces opakujeme na 3 až 4 stranách a tiež na oboch koncoch rolky, tak aby bola kompletne uzavretá.

  • 4

    Ak máme ohňovzdornú panvicu, vložíme panenku priamo do rúry. Ak panvica nie je vhodná do rúry, mäsko preložíme na pekáč, ešte jemne pokvapkáme olejom a následne vložíme do rúry.

  • 5

    Pre šťavnatejšiu panenku s ružovkastým stredom potrebujeme zhruba 10 až 12 minút.

  • 6

    Pre úplne prepečený kúsok mäska, pečieme v rúre zhruba 15 až 17 minút.  

  • 7

    Panenku naporciujeme na plátky a podávame podľa vlastných preferencií so zeleninovým šalátom, zemiakovou kašou alebo napríklad s cestovinou.

    Náš tip

    Z výpeku vieme pripraviť jednoduchú, ale delikátnu omáčku. Na použitej panvici či pekáčiku zredukujeme asi 1,5 dcl vína a pridáme 2 kocky masla. Odstavíme a dochutíme soľou.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku