Máte chuť na niečo konkrétne?

Lahodná krémová polievka z batátov

Keď zakomponujeme krásne sfarbenú zeleninku - ako sú batáty a mrkva - do krémovej polievky a zjemníme ju lahodnou smotanou, tak nám vznikne úžasná dobrota, ktorá navyše dobre vyzerá. Ku dokonalosti ju dovedieme tým, že ju korunujeme chrumkavými krutónmi a voňavými slnečnicovými semienkami...

Príprava
15min
Úprava
15min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 4 ks
    väčší batát
  • 2 ks
    väčšia mrkva
  • 1 ks
    cibuľa
  • 2 strúčiky
    cesnak
  • trochu
    čerstvý nastrúhaný zázvor
  • 100 ml
    smotana na šľahanie
  • 2 PL
    maslo
  • 1 liter
    voda
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
Okrem toho:
chlieb, slnečnicové semienka

Postup

  • 1

    Batáty a mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno. 

  • 2

    Chlieb (môže byť pokojne aj starší) nakrájame na kocky a na suchej panvici opečieme. Slnečnicové semienka tiež krátko opečieme na suchej panvici. 

  • 3

    V hrnci roztopíme maslo, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak. 

  • 4

    Pridáme mrkvu a batáty a krátko opečieme. 

  • 5

    Ďalej pridáme zázvor a všetko spolu dobre premiešame. Zalejeme horúcou vodou a varíme cca 10 minút. 

  • 6

    Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a následne pridáme smotanu na šľahanie. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením, premiešame a všetko spolu ešte kráko povaríme. 

  • 7

    Hotovú polievku rozdelíme do tanierov, posypeme krutónmi a slnečnicovými semienkami a ihneď podávame. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku