Domáca mozzarella

Lahodný jemný syr pochádzajúci z Talianska . Jeho úžasnú chuť si najlepšie vychutnáte s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Jeho výroba je pomerne jednoduchá a zvládnete si ho pripraviť aj u seba doma. Avšak budete na to potrebovať syridlo. 

Domáca mozzarella
Príprava
60min
Úprava
20min
Porcie
2

Ingrediencie

  • 4 litre
    plnotučné mlieko (ideálne čerstvé)
  • 1 ČL
    syridlo
  • 2 ČL
    kyselina citrónová
  • 2 PL
    soľ
  •  
    voda

Postup

  • 1

    Mlieko nalejeme do hrnca a dáme variť na nízkej teplote. V troške vody rozmiešame kyselinu citrónovú a primiešame ku mlieku. Mlieko zahrejeme na 40 °C.

  • 2

    Hrniec odstavíme z ohňa a primiešame syridlo, ktoré sme rozmiešali v troške vody. Necháme cca 5 minút odležať.

  • 3

    Pomaly sa nám začne oddeľovať srvátka - premiešame. 

  • 4

    Syr, ktorý nám vznikol precedíme, ale srvátku zachytíme do misy - budeme ju ešte potrebovať.

  • 5

    Pripravíme si hrniec s vodou, ktorú zahrejeme na 90 °C.

  • 6

    Následne v tejto vode zohrejeme náš syr a vyberieme. Rukami syr prepracujeme. 

  • 7

    Syr tým istým spôsobom opäť zahrejeme a prepracujeme. Tento postup opakujeme, až kým nedostaneme hladký a pružný syr. Ten následne sformujeme do väčšej guľky alebo tvarujeme malé guličky.

  • 8

    Nálev na mozzarellu si pripravíme z 3 surovín: srvátka, voda a soľ. 500 ml vody zmiešame s 500 ml odloženej srvátky a pridáme 2 PL soli. Dobre premiešame. 

  • 9

    Pripravenú mozzarellu dáme do nálevu a skladujeme v chladničke. 

Bon Apétit