Extra nadýchané lievance

Na tom, že klasické lievance sú jednoducho úžasné, sa zhodneme snáď všetci. Avšak tieto extra nadýchané sú ešte minimálne o triedu lepšie... Sú to vlastne také malé nadýchané koláčiky, ktoré: nemusíte piecť v rúre, máte ich hotové za pár minút a môžete si ich obohatiť o čokoľvek podľa vlastnej chuti.

Extra nadýchané lievance
Príprava
10min
Úprava
20min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 125 g
    hladká múka
  • 1/4 ČL
    sóda bikarbóna
  • 1/2 ČL
    kypriaci prášok do pečiva
  • 1 štipka
    soľ
  • 1 ks
    vaječný žĺtok
  • 3 ks
    vaječný bielok
  • 25 g
    roztopené maslo
  • 150 ml
    cmár
  • 2 PL
    cukor
  • 1/2 ČL
    vanilkový extrakt
  • 1/2 ČL
    citrónová šťava
Okrem toho:
maslo, javorový sirup

Postup

  • 1

    Do väčšej misky si dáme cmar, vaječný žĺtok, vanilkový extrakt a premiešame. Následne pridáme roztopené maslo a dobre premiešame. 

  • 2

    Múku zmiešame s kypriacim práškom, soľou a sódou bikarbónou. Túto sypkú zmes primiešame do tekutej zmesi a vymiešame cestíčko.

  • 3

    Ku vaječným bielkam pridáme citrónovú šťavu a vyšľaháme na tuhý sneh. Počas šľahania pridáme cukor.

  • 4

    Vyšľahaný sneh po častiach zľahka primiešame do cesta. 

  • 5

    Na panvicu dáme trošku masla a necháme rozhorúčiť. Podľa toho aké veľké a hrubé chceme lievance mať, nanesieme cesto na panvicu. Následne prikryjeme pokrievkou a necháme pár minút "piecť". Potom otočíme na druhú stranu a opäť zakryjeme a necháme pár minút "piecť".

  • 6

    Hotové lievance naservírujeme na tanier, môžeme obohatiť o kúsok masla a javorový sirup.

Bon Apétit