Máte chuť na niečo konkrétne?

Domáce karamelové kondenzované mlieko (salko)

Mlieko, cukor a vanilkový struk. To je všetko čo budete potrebovať na prípravu tohto lahodného karamelového kondenzovaného mlieka - salka.

Príprava
5min
Úprava
90min
Porcie
1

Ingrediencie

  • 1 liter
    mlieko
  • 300 g
    cukor
  • 1 ks
    vanilkový struk

Postup

  • 1

    Mlieko dáme do hrnca a pridáme cukor. Vanilkový lusk rozrežeme na polovicu, špičkou noža vyberieme dužinu a dáme ju do mlieka. Všetko spolu dobre premiešame a dáme variť.

  • 2

    Mlieko privedieme do varu, potom teplotu znížime a za občasného miešania varíme cca 90 minút alebo kým sa nám nevytvorí hustá karamelová omáčka.

    Vzniknutú penu počas varenia odstraňujeme.

  • 3

    Hotovú karamelovú omáčku nalejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme vychladnúť, prípadne hneď ďalej použijeme.

    Náš tip

    Lahodné karamelové kondentované mlieko resp. salko si môžete pripraviť aj jednoduchšie.

    ↓ ↓ ↓

    Stačí ak zatvorenú konzervu sladeného kondenzovaného mlieka dáte do väčšieho hrnca s vodou (plechovka musí byť celá ponorená vo vode) a varíte 2 hodiny. Plechovku počas varenia otáčajte - "prekacujte".

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Karamel