Máte chuť na niečo konkrétne?

Tradičné fánky (Božie milosti)

Pod názvom fánky sa nám ukrýva tradičná "maškrta", ktorá sa nám spája s fašiangami. Avšak poznáme ich aj pod iným názvom - Božie milosti. A ako ich voláte vy?

Príprava
50min
Úprava
20min
Porcie
30

Ingrediencie

  • 300 g
    hladká múka
  • 1/2 ČL
    prášok do pečiva
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 1 PL
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • trochu
    citrónová kôra
  • 75 g
    zmäknuté maslo
  • 2 ks
    vaječný žĺtok
  • 6 PL
    kyslá smotana
  • 2 PL
    rum
  •  
    olej alebo bravčová masť na vyprážanie
  •  
    práškový a vanilkový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Vo väčšej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme aj práškový a vanilkový cukor a trošku citrónovej kôry.

    Náš tip

    Inšpirujte sa receptom na:

    DOMÁCI VANILKOVÝ CUKOR

  • 2

    Ku sypkým surovinám pridáme zmäknuté maslo, vaječné žĺtky, kyslú smotanu a rum. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 až 30 minút odležať. 

  • 3

    Odležané cesto vyvaľkáme a radielkom narežeme na obdĺžniky - v každom urobíme ešte jeden alebo dva zárezy.

    Ak urobíme jeden zárez, tak cesto môžeme ešte cez otvor "prevliecť". Chytíme jednu stranu cesta a prevlečieme ju cez otvor v strede cesta.

  • 4

    Pripravené fánky vyprážame v rozhorúčenom oleji. Následne ich zbavíme prebytočného oleja s pomocou papierových obrúskov.

  • 5

    Hotové fánky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a podávame. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku