Máte chuť na niečo konkrétne?

Fašiangové šišky

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až po Popolcovú stredu. Potom nasleduje 40 dňový pôst. Počas tohto obdobia sa takmer v každej domácnosti pripravujú (okrem iného) úžasne chutné šišky. Každý má ten svoj obľúbený recept, avšak vždy chutia vynikajúco. Kto sa chce vyhnúť vyprážaniu, ten sa môže inšpirovať receptom na šišky pečené v rúre.

Príprava
90min
Úprava
20min
Porcie
20

Ingrediencie

  • 500 g
    hladká múka
  • 1 kocka
    droždie (42 g)
  • 250 ml
    mlieko
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 30 g
    práškový cukor
  • 1 ks
    vajce
  • 3 ks
    vaječný žĺtok
  • 40 ml
    rum
  • 1/4 ČL
    soľ
  • trochu
    citrónová alebo pomarančová kôra (čerstvá, nastrúhaná)
  • 50 g
    roztopené maslo
  •  
    džem na plnenie
  •  
    olej na vyprážanie
  •  
    práškový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko si zohrejeme a odoberieme si z neho približne 100 ml (nesmie byť horúce). Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie. Premiešame, poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

  • 2

    Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor a soľ - dobre premiešame. Vykysnutý kvások pridáme ku sypkej zmesi a ďalej pridáme aj roztopené vychladnuté maslo, zohriate mlieko a vajcia. Vypracujeme cesto.

  • 3

    Nakoniec do cesta pridáme citrónovú/pomarančovú kôru a rum. Opäť premiesime, prikryjeme a na teplom mieste necháme cca 1 hodinu kysnúť.

  • 4

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku približne 5 až 7 cm.

    Šišky môžeme plniť rôznymi spôsobmi: 

    - Na vykrojené koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu, priklopíme druhým koliečkom cesta a zlepíme.

    - Plníme až upečené šišky tak, že si urobíme na boku dierku a cukrárskou zdobičkou naplníme.

    - Do každého kolieska cesta urobíme v strede jamku, cesto vypražíme a nakoniec do jamky nanesieme džem, krém, šľahačku...

  • 5

    Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť.

  • 6

    Šišky vyprážame v rozhorúčenom oleji do zlatista. Potom každú šišku zbavíme prebytočného oleja pomocou kuchynských papierových utierok.

  • 7

    Hotové šišky poprášime práškovým cukrom a podávame. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku