Máte chuť na niečo konkrétne?

Šišky pečené v rúre

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až po Popolcovú stredu. Potom nasleduje 40 dňový pôst. Počas tohto obdobia sa takmer v každej domácnosti pripravujú (okrem iného) úžasne chutné šišky. Každý má ten svoj obľúbený recept, avšak vždy chutia vynikajúco. Kto si chce dopriať tie klasické - vyprážané, ten sa môže inšpirovať receptom na fašiangové šišky

Príprava
110min
Úprava
15min
Porcie
30

Ingrediencie

  • 250 ml
    mlieko
  • 1 kocka
    droždie (42 g)
  • 40 g
    práškový cukor
  • 500 g
    hladká múka
  • 1/4 ČL
    soľ
  • 1 ks
    vaječný žĺtok
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 50 g
    maslo
  •  
    džem na plnenie
  •  
    práškový cukor na posypanie

Postup

  • 1

    Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko si zohrejeme a odoberieme si z neho približne 100 ml (nesmie byť horúce). Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie. Premiešame, poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

  • 2

    Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor a soľ - dobre premiešame. Vykysnutý kvások pridáme ku sypkej zmesi a ďalej pridáme aj roztopené vychladnuté maslo, zohriate mlieko a vaječný žĺtok. Vypracujeme cesto.

  • 3

    Hotové cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť - cca 1 hodinu.

  • 4

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Následne vykrajujeme kolieska.

    Šišky môžeme plniť rôznymi spôsobmi: 

    - Na vykrojené koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu, priklopíme druhým koliečkom cesta a zlepíme.

    - Plníme až upečené šišky tak, že si urobíme na boku dierku a cukrárskou zdobičkou naplníme.

    - Do každého kolieska cesta urobíme v strede jamku, cesto vypražíme a nakoniec do jamky nanesieme džem, krém, šľahačku...

  • 5

    Šišky premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte približne 30 minút podkysnúť.

  • 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C a pečieme cca 15 minút. 

    Dĺžka pečenia záleží od viacerých faktorov (hrúbky cesta, spôsobu plnenia...) preto šišky pri pečení sledujeme.

  • 7

    Upečené šišky posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku