Máte chuť na niečo konkrétne?

Domáce Ghee maslo (prepustené maslo)

Ghee má typickú jemnú chuť a arómu a má veľa benefitov.

Je zložené takmer len z nasýtených tukov, bez obsahu kyseliny mliečnej a laktózy - takže predstavuje zdravšiu alternatívu klasického masla vhodnú aj pre alergikov. Je ľahko stráviteľné, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav pri trávení, má protivýrusové a protinádorové účinky... V klasickom masle sa najrýchlejšie kazia bielkoviny, ktoré sa pri príprave ghee masla (prepusteného masla) odstránia – takže tak predĺžime aj jeho trvanlivosť. 

Príprava
5min
Úprava
30min
Porcie
1

Ingrediencie

  • 1 kg
    maslo

Postup

  • 1

    Maslo si nakrájame na väčšie kocky a dáme do hrnca. 

    Náš tip

    Maslo si môžete jednoducho vyrobiť aj doma. Inšpirujte sa našim receptom na DOMÁCE MASLO.

  • 2

    Maslo necháme na miernom ohni roztopiť. Na miernom ohni necháme prevárať (prebublávať). Počas toho zbierame z povrchu vznikajúcu penu. Maslo prevárame cca 20 až 30 minút, kým nám nevznikne číre prepustené maslo. Občas môžeme zľahka premiešať.

    Odobratú penu nevyhadzujeme. Môžeme ju ďalej použiť napíklad do koláčov, nátierok...

  • 3

    Pripravíme si sklenenú uzatvárateľnú fľašu, na ktorú dáme sitko vystlané plátnom alebo nejakou čistou textíliou (gázou). Maslo precedíme do fľaše. Maslo má krásnu zlatistú farbu a je číre.

  • 4

    Maslo vo fľaške necháme vychladnúť a skladujeme na chladnom tmavom mieste. 

    Náš tip

    Z jedného kilogramu čerstvého masla získame približne 700 ml ghee masla (prepusteného masla).

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Domáce maslo