Vo teplom mlieku rozpustíme cukor, asi lyžicu múky a droždie. Kvások odložíme bokom a necháme droždie zaktivovať na cca 15 minút.
Kysnutý makový veniec
Krásna veľkonočná dekorácia chutí rovnako dobre ako vyzerá.

Ingrediencie
-
250 mlplnotučné mlieko
-
2 PLkryštálový cukor
-
1 balíčeksušené droždie (7g)
-
500 ghladká múka
-
1/2 KLsoľ
-
100 groztopené maslo
-
1 ksvajce na potretie
-
100 gmletý mak
-
150 gpráškový cukor
-
200 mlplnotučné mlieko
-
2 PLmaslo
Postup
-
1
-
2
Vo väčšej miske spojíme polovicu múky, kvások, rozpustené vychladnuté maslo a spoločne vymiešame. Do druhej polovice múky zamiešame soľ a až potom ju pridáme k ostatnému cestu.
-
3
Cesto spracujeme rukami v miske alebo na pomúčenej pracovnej doske. Ak by bolo moc vlhké môžeme pridať viac múky. Nakoniec bochník cesta uložíme do olejom vymastenej misky, zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
-
4
Medzitým si pripravíme plnku. V rajnici necháme zohriať mlieko a mak. Spolu povaríme asi 3 minútky.
-
5
Potom zmes scedíme cez jemné sitko a makovú kašu premiešame s cukrom a maslom. Necháme vychladnúť.
-
6
Cesto vyklopíme na pracovnú dosku, prehnietime a rozdelíme ho na dve polovice. Každú vyvaľkáme do obdĺžnika s hrúbkou asi 1 cm. Potrieme plnkou a zrolujeme do dvoch šúľkov.
-
7
Naplnené šúľky spolu navzájom prepletáme do vrkoča a nakoniec vytvoríme kruh, ktorý zacelíme rozšľahaným vajíčkom a následným jemným zatlačením.
-
8
Veniec premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Kde tu ho na povrchu jemne narežeme ostrým nožom, aby sme vytvorili krásne vrúbkovanie. Opäť ho zakryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
-
9
Rúru rozohrejeme na 180°C.
-
10
Pred pečením veniec celý potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme zhruba 30 až 35 minút.