Máte chuť na niečo konkrétne?

Donuts - americké šišky

Snáď najznámejšie šišky pochádzajú z Ameriky a skrývajú sa pod názvom donuts alebo doughnuts. Tieto americké šišky môžu mať rôzne podoby. Sú veľmi podobné našim šiškám, avšak tie americké majú v strede otvor a namiesto plnky vo vnútri sa obohacujú o rôzne polevy a posýpky...

Príprava
120min
Úprava
20min
Porcie
12

Ingrediencie

  • 120 ml
    mlieko
  • 1.25 ČL
    sušené droždie
  • 2 PL
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1/2 ČL
    soľ
  • 1 ks
    vajce
  • 30 g
    maslo
  • 300 g
    hladká múka
  •  
    olej na vyprážanie

Postup

  • 1

    Do misky si dáme mlieko, sušené droždie, kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ, vajce a roztopené a vychladnuté maslo. Premiešame. 

  • 2

    Pridáme preosiatu hladkú múku a vymiešame cesto. Následne rukami vypracujeme na hladké cesto.

  • 3

    Misku si zľahka vymastíme olejom, dáme do nej pripravené cesto, zakryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť. 

  • 4

    Vykysnuté cesto vyberieme z misy a dáme na pomúčenú dosku. Pomocou valčeka vyvaľkáme hrubší (cca 1 až 1,5 cm) plát cesta.

  • 5

    Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme väčšie kolieska, v strede ktorých vykrajujeme ašte malé kolieska. Tie následne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme zľahka poprášili múkou. Prikryjeme a necháme približne 30 minút podkysnúť. 

  • 6

    V hrnci alebo v hlbšej panvici rozhorúčime väčšie množstvo oleja, v ktorom následne vyprážame šišky do zlatista. 

  • 7

    Vypražené šišky môžeme zbaviť prebytočného oleja pomocou papierových utierok. Na koniec môžeme obaliť v zmesi krupicového cukru a mletej škorice alebo obohatiť o nejakú lahodnú polevu a posýpku.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku