Máte chuť na niečo konkrétne?

Maďarský ryžový koláč (Rizskoch)

Ryžový nákyp po maďarsky. Jednoducho a delikátne.

Príprava
45min
Úprava
40min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 350 g
    guľatozrnná ryža
  • 500 ml
    voda
  • 500 ml
    plnotučné mlieko
  • 1 štipka
    soľ
  • 100 g
    zmäknuté maslo
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 4 ks
    vajce
  • 1 ks
    menší citrón (kôra)
  • 2 PL
    hrubá múka
  • ovocný likér, práškový cukor

Postup

  • 1

    Ryžu opláchneme pod studenou vodou a necháme odkvápať.

  • 2

    Do stredného hrnca vložíme premytú ryžu, ktorú zalejeme vodou, osolíme a necháme zakrytú variť, kým sa voda úplne nevstrebe.

  • 3

    Potom ryžu premiešame, prilejeme mlieko a ďalej zakrytú varíme do mäkka na miernom ohni s občasným premiešaním.  

  • 4

    Ryžu stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.

  • 5

    Medzitým si oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  • 6

    Žĺtky vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a zmäknutým maslom do hladkého krému.

  • 7

    Krém potom primiešame do vychladnutej ryže.

  • 8

    Do cesta nakoniec opatrne zapracujeme aj sneh.

  • 9

    Všetko navrstvíme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech.

  • 10

    Pečieme na 180 °C zhruba 35 až 40 minút.

  • 11

    Ešte horúci kúsok koláča posypeme práškovým cukrom a prelejeme likérom podľa vlastného výberu.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Ryžový nákyp