Máte chuť na niečo konkrétne?

Kuracie prsia Tikka Masala

Kuracie mäsko obohatené o lahodnú marinádu a utopené v korenistej karí omáčke - to je kuracie Tikka Masala. Pod pôvod tohto jedla by sa chcelo podpísať veľa miest - ako napríklad indický štát Pandžáb, ale aj škótske mesto Glasgow... 

Príprava
140min
Úprava
50min
Porcie
4

Ingrediencie

Marináda a mäso:
  • 150 g
    biely jogurt
  • 1/2 ČL
    mletá kurkuma
  • 1 ČL
    korenie garam masala
  • 1 ČL
    čili korenie
  • 1 ČL
    soľ
  • 4 strúčiky
    cesnak
  • 1 ks
    čerstvý zázvor (cca 2 cm kúsok)
  • 1 PL
    ghee maslo / olej
  • 800 g
    kuracie prsia
Omáčka:
  •  
    rastlinný olej
  • 1 ČL
    kmín
  • 1 ks
    bobkový list
  • 4 ks
    kardamóm
  • 4 ks
    klinčeky
  • 1 ks
    celá škorica
  • 2 ks
    cibuľa
  • 1 ks
    čili paprička
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • 1 ks
    zázvor (cca 1,5 cm kúsok)
  • 5 ks
    paradajka
  • 4 PL
    paradajkový pretlak
  • podľa chuti
    čerstvý koriander
  • 1 ČL
    mletý koriander
  • 1 ČL
    čili korenie
  • 1 ČL
    korenie garam masala
  • 1/2 ČL
    mletá kurkuma
  • 200 ml
    smotana na šľahanie

Postup

  • 1

    Cesnak a zázvor postrúhame na jemno. Kuracie prsia pokrájame na väčšie kúsky. 

  • 2

    Do misky si dáme všetky suroviny na marinádu (biely jogurt, kurkumu, korenie Garam masala, čili korenie, soľ, cesnak, zázvor, ghee maslo/olej) a dobre premiešame. Následne pridáme pokrájané kuracie prsia a dobre premiešame. Takto pripavené mäso dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny odležať (avšak ideálne na noc).

    Ako si pripraviť korenie Garam Masala doma sa dozviete v našom recepte na:

    Domáce korenie Garam Masala

  • 3

    Rúru vyhrejeme na 200 °C a plech alebo pekáč si vymastíme olejom.

  • 4

    Pripravené mäso si dáme na vymastený pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 až 25 minút. 

  • 5

    Na panvicu si dáme menšie množstvo oleja, pridáme kmín, bobkový list, kardamóm, klinčeky a škoricu. Na miernom ohni "opražíme".

  • 6

    Cibule a čili papričku si nakrájame na drobno. Následne vysypeme na panvicu s olejom a koreninami. Na nízkej teplote opečieme do zlatista.

  • 7

    Cesnak a zázvor postrúhame na jemno a pridáme ku zmesi na panvici. Premiešame a krátko opečieme. 

  • 8

    Paradajky pokrájame na kocky a tiež primiešame ku zmesi. Prikryjeme a necháme dusiť cca 10 minút.

  • 9

    Následne pridáme paradajkový pretlak a posekaný koriander. Premiešame a necháme dusiť cca 10 minút.

  • 10

    Ďalej pridáme koreniny (koriander, čili, garam masala, kurkumu) a dobre premiešame. Primiešame aj upečené mäso.

  • 11

    Nakoniec primiešame smotanu (prípadne trochu vody), prehrejeme a odstavíme.

  • 12

    Podávame s ryžou, plackami Naan a posypané čerstvým koriandrom. 

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Kuracie prsia