Máte chuť na niečo konkrétne?

Ošipky z kyslého mlieka

Tradičné múkové placky zvané aj žobrácke lokše len sú hotové takmer okamžite a chutia úžasne.

Príprava
5min
Úprava
4min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 500 g
    polohrubá múka
  • 400 ml
    acidofilné mlieko (kefír)
  • 1 KL
    jedlá sóda
  • 1 štipka
    soľ
  • maslo na potretie

Postup

  • 1

    Múku nasypeme do misky a premiešame so sódou a trochou soli.

  • 2

    Prilejeme zhruba 350 ml kyslého mlieka a spolu dobre spracujeme na cesto. Ak je cesto moc tuhé pridáme ešte trochu kefíru a pripravíme bochník.

  • 3

    Cesto môžeme (ale nemusíme) dať odpočívať na cca 30 minút do chladu.

  • 4

    Potom ho rozdelíme na 8 až 10 častí a z každej na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme placku o hrúbke cca 0,5 cm.

  • 5

    Ošipky opekáme z oboch strán do ružova na rozpálenej platni alebo panvici (na sucho).

    Placky môžeme opekať aj na masti či oleji. Potom už si nebudú vyžadovať potieranie maslom.

  • 6

    Ešte horúce placky potierame rozpusteným maslom.

  • 7

    Podávame samotné napríklad s pohárom kyslého mlieka alebo potreté bryndzou či syrom. Výborné však sú i na sladko – s medom či domácim lekvárom alebo s mletým makom a cukrom.  

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Lokše