Máte chuť na niečo konkrétne?

Cibuľový posúch

Delikátny a vláčny posúch s karamelizovanou cibuľkou, ktorý môžete opražiť na tuku v panvici alebo na sucho v rúre.

Príprava
60min
Úprava
15min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 500 g
    polohrubá múka
  • 1/2 kocky
    čerstvé droždie
  • 1 hrnček
    vlažná voda
  • 1 KL
    cukor
  • 1/2 hrnčeka
    biele víno
  • 3 ks
    väčšia cibuľa
  • soľ, olej/masť

Postup

  • 1

    V hrnčeku s vlažnou vodou rozpustíme cukor a pridáme droždie. Necháme 15 minút zaktivovať.

  • 2

    Na pracovnú misku nasypeme odváženú múku a pridáme štipku soli.

  • 3

    V strede kopca z múky urobíme jamku a nalejeme do nej víno a kvások. Rukami vypracujeme vláčne cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.

  • 4

    Medzitým si nasekáme cibuľku na tenké prúžky a dáme ju pražiť na cca lyžicu oleja. Zľahka osolíme, cibuľku opečieme do hneda, pridáme asi pol dcl vody a zakrytú podusíme asi 20 minút. Nakoniec odstavíme a necháme vychladnúť.

  • 5

    Vykysnuté cesto spracujeme rukami na pomúčenej doske, pridáme praženú cibuľku a opäť spracujeme do bochníka.

  • 6

    Teraz máme dve možnosti: buď z menších bochníčkov cesta vyvaľkáme tenké placky, ktoré budeme smažiť na horúcom oleji či masti z oboch strán pekne do chrumkava.

  • 7

    Alebo cesto vyvaľkáme na plochu plechu a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie - asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200°C.

  • 8

    Tak či onak výsledkom bude vláčny posúch voňavý a delikátny.    

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku