Máte chuť na niečo konkrétne?

Sviečková Wellington

Hovädzia sviečková potretá hubovým pyré, zabalená v lístkovom ceste a upečená akurát dosť, aby bola v strede krásne ružová. Neodolateľná roláda, hodná sviatočného stola.

Príprava
20min
Úprava
40min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 700 g
    hovädzia sviečková
  • 1 PL
    maslo
  • 2 PL
    anglická horčica (alebo francúzska)
Hubové pyré:
  • 1 PL
    maslo
  • 1 PL
    olivový olej
  • 1 ks
    cibuľa
  • 2 strúčiky
    cesnak
  • 1 vetvička
    čerstvý rozmarín
  • 400 g
    hnedé šampiňóny
  • 100 g
    kuracie pečienky
  • 1 PL
    worčestrová omáčka
  • 1 hrsť
    strúhanka
  • 1 balíček
    lístkové cesto
  • 1 ks
    vajce na potretie
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup

  • 1

    Rolku sviečkovej dobre osolíme a okoreníme s čerstvo zomletým čiernym korením.

  • 2

    Na veľkej panvici rozhorúčime maslo a mäsko v ňom sprudka opekáme a obraciame, kým sa nezatiahne po celom obvode. Nezabudneme pomocou kuchynských klieští opiecť aj vrch a spodok rolky.

  • 3

    Sviečkovú položíme na tanier či dosku a pomocou kuchynského štetca ju potrieme horčicou.

  • 4

    Vo výpeku na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a speníme nasekanú cibuľku, cesnak a nasekaný rozmarín. Posolíme.

  • 5

    Huby pokrájame na väčšie kúsky a pridáme ich do panvice. Dusíme ich, kým nestratia vodu a nezmäknú – 10 až 12 minút.

  • 6

    Potom pridáme kuracie pečienky, worčester a opekáme ďalších 5 minút.  

  • 7

    Zmes posekáme na doske na maličké kúsky a premiešame so strúhankou.

  • 8

    Rúru rozohrejeme na 200°C.

  • 9

    Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik alebo použijeme už vyvaľkané a v strede potrieme hubovým pyré, tak aby nám ostali nám z každej strany ostal asi 2 cm hrubý lem čistého cesta.   

  • 10

    Mäsovú rolku uložíme na jeden z okrajov rozotretého pyré a lemy cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  • 11

    Zrolujeme a z bokov uzavrieme pritlačením hornej a dolnej časti cesta. Uzáverové časti cesta pritlačíme vidličkou a roládu opatrne premiestnime na plech, či pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ju dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom.  

    Náš tip

    Aby sme predišli premočeniu spodnej časti rolády počas pečenia v rúre, môžeme plech /pekáč nechať dve minútky nad plameňom, aby sa nám spodok pripiekol a zacelil ešte pre vložením do rúry.

  • 12

    Roládu pečieme v spodnej časti rúry zhruba 40 minút (200°C).

  • 13

    Po upečení krájame na asi 1,5 centimetrové plátky a podávame so zeleninou dusenou na masle.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Mäsová roláda