Máte chuť na niečo konkrétne?

Zapekané cestoviny bolognese

Chutné mleté mäsko utopené v lahodnej paradajkovej omáčke prevoňanej bazalkou a to všetko zmiešané s cestovinami podľa chuti. A ako bonus navyše poriadna porcia syra s chrumkavou krustou.

Príprava
20min
Úprava
50min
Porcie
4

Ingrediencie

  • 300 g
    cestoviny
  • 500 g
    mleté mäso
  • 300 ml
    hovädzí vývar
  • 350 g
    lúpané paradajky
  • 4 PL
    olivový olej
  • 3 PL
    paradajkový pretlak
  • 1 ks
    cibuľa
  • 3 strúčiky
    cesnak
  • podľa chuti
    soľ
  • podľa chuti
    mleté čierne korenie
  • podľa chuti
    mletá červená paprika
  • podľa chuti
    bazalka (čerstvá alebo sušená)

Postup

  • 1

    Cestoviny si uvaríme v osolenej vode. 

    Náš tip

    Cestoviny si môžete jednoducho "vyrobiť" aj doma. Inšpirujte sa našimi receptami na domáce cestoviny. 

  • 2

    Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista.

  • 3

    Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku - premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút.

  • 4

    Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Všetko spolu dobre premiešame.

  • 5

    Paradajkovú omáčku pridáme k mäsu, premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme podľa chuti pridať ešte nasekanú bazalku. Premiešame a odstavíme.

  • 6

    Pripravenú bolonskú omáčku zmiešame s uvarenými cestovinami a dáme do zapekacej misy. Vrch bohato posypeme strúhaným syrom (ideálne aj parmezánom).

  • 7

    Pripravené cestoviny dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a odkryté zapekáme cca 10 až 15 minút.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku