Máte chuť na niečo konkrétne?

Čokoládovo-karamelová tarta s morskou soľou

Krehké kakaovo-maslové cesto plnené krémovým karamelom, zaliate vrstvou čokolády jemne zasneženou vločkami morskej soli. Hriešne pokušenie.

Príprava
20min
Úprava
30min
Porcie
8

Ingrediencie

Cesto:
  • 125 g
    maslo
  • 60 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 2 ks
    žĺtok
  • 200 g
    hladká múka
  • 40 g
    kakao
  • 1/2 KL
    soľ
Karamel:
Čokoláda na vrch:
  • 300 g
    kryštálový cukor
  • 100 ml
    voda
  • 250 ml
    smotana na šľahanie
  • 125 g
    maslo
  • 1 KL
    vanilkový extrakt
  • 100 g
    tmavá čokoláda
  • 80 ml
    smotana na šľahanie
  • 1 KL
    morská soľ

Postup

  • 1

    Cesto: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do krémovej konzistencie.

  • 2

    Potom do masla s cukrom  jemne zašľaháme žĺtky.

  • 3

    Cez sitko preosejeme odváženú múku, soľ a kakao. Miešame až kým nedostaneme drobivé a pomerne suché cesto.

  • 4

    Cesto navrstvíme do maslom vymastenej koláčovej formy, rukami dobre utlačíme a poprepichujeme vidličkou.

  • 5

    Korpus pečieme asi 15 minút v rúre rozohriatej na 180°C.

  • 6

    Karamel: Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor a pridáme vodu. Na miernom ohni zahrievame, nemiešame! Cukor privedieme k varu a naďalej bez miešania počkáme, kým nezačne tmavnúť. V momente, keď rozpustený cukor nadobudne karamelovú farbu, odstavíme z plameňa.

  • 7

    Postupne do horúceho karamelu primiešame maslo, smotanu a na koniec aj vanilkový extrakt.

  • 8

    Jemne vychladnutý karamel nalejeme na korpus a uložíme na do chladničky na asi 2 hodiny.

  • 9

    Smotanu zahrejeme v rajnici a tesne pred dosiahnutím varu je stiahneme z plameňa. Primiešame nasekanú čokoládu. Vzniknutú čokoládovú polevu nalejeme na vychladenú tartu a opäť uložíme do chladu aspoň na jednu hodinku.

  • 10

    Tesne pred servírovaním povrch koláča jemne posypeme vločkami morskej soli.  

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Dezert, Tarta