Máte chuť na niečo konkrétne?

Lepkavý karamelový puding

Karamelové pokušenie, ktoré si zamilujú deti i dospelí. Lepkavý pečený puding s karamelovou omáčkou, ktorý doslova volá po kopčeku vanilkovej zmrzliny.

Príprava
15min
Úprava
45min
Porcie
8

Ingrediencie

  • 200 g
    datle (bez kôstiek)
  • 1 KL
    sóda bikarbóna
  • 200 ml
    horúca voda
  • 80 g
    zmäknuté maslo
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 2 ks
    vajce (L)
  • 1 KL
    perníkové korenie
  • 2 PL
    biely jogurt
  • 2 PL
    granko
  • 170 g
    hladká múka
  • 1 KL
    prášok do pečiva
  • 1/2 KL
    soľ
Karamelová omáčka:
  • 100 g
    maslo
  • 100 g
    hnedý cukor
  • 100 ml
    smotana na šľahanie
  • vanilková zmrzlina

Postup

  • 1

    Datle posypeme sódou, zalejeme horúcou vodou a odložíme bokom.

  • 2

    Vo väčšej miske potom vyšľaháme maslo s cukrom do penista.

  • 3

    Potom pridáme celé vajcia, perníkové korenie, granko, jogurt a všetko spolu dobre vymiešame.

  • 4

    Naváženú múku premiešame s kypriacim práškom a soľou a zapracujeme do tekutej zmesi.

  • 5

    Datle aj s vodou vložíme do mixéra a rozmixujeme na pyré, ktoré pridáme do nášho cesta na puding. Opäť dobre vymiešame.

  • 6

    Cesto navrstvíme do maslom vymastenej zapekacej misky a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 45 minút, alebo kým do stredu zapichnutá špajľa nevyjde čistá.

  • 7

    Medzitým si uvaríme karamelovú omáčku tak, že do rajnice s hrubým dnom pridáme maslo, cukor a smotanu a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme asi dve minútky a odstavíme.

  • 8

    Polovicu omáčky nalejeme na horúci puding v zapekacej miske a zvyšok si odložíme na dekorovanie.

  • 9

    Puding podávame v miske alebo dezertnom tanieriku preliaty karamelovou omáčkou a s kopčekom dobrej vanilkovej zmrzliny.

Bon Apétit
Ohodnoťte recept
Pridajte na nástenku
Súvisiace témy:
Puding